
Beroepsproducten
Stage jaar 2 Beroepsproducten
Gedurende het 2e jaar heb ik stage gelopen in de gemeente Achtkarspelen bij de afdeling sport stimulering. Tijdens deze stage heb ik samen met Jelle en Dajo een progamma ontwikkeld genaamd "Fit@SchoolChallenge" De Fit@schoolchallenge is een project gericht op de gezondheid van basisschoolkinderen in de gemeentes Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. De kinderen leren om een gezonde leefstijl te hanteren en hun bewustzijn over gezonde voeding wordt vergroot.
De Fit@SchoolChallenge is een project waarbij we in 6-8 weken gedragsverandering willen creëren bij de kinderen. Dit doen we door lessen te geven over verschillende thema's. In iedere week komt er een ander thema terug, zoals bewegen of fruit. Het hele project kent echter ook wat voorbereidings- en evaluatiewerk. Hieronder staat een globale planning van de uitvoering van de Fit@SchoolChallenge op 1 school. Let op! De thema's en lessen staan niet vast, iedere school kan dit zelf bepalen. Hieronder staat een video waar de hele Fit@schoolchallenge word uitgelegd. Tijdens deze stage zijn wij als stage groep bezig geweest met het opstellen van een Draaiboek van het hele jaar waarin elke situatie duidelijk op papier staat zodat de studenten van volgend jaar zo kunnen instappen en al een hele handleiding hebben voordat ze het project instappen.
Voor mijn eigen individuele vraag stuk ben ik bezig geweest met het ontwerpen van een meetinstrument om een effectmeting te houden bij de fit@schoolchallenge. Ik heb dit individuele vraagstuk gekozen omdat ik zag dat er tijdens de challenge nooit effect werd gemeten of het wel nut had, daarnaast vond ik ook dat de school een beter advies plan moest krijgen voor in de toekomst waarbij zij de thema,s die zij aangeboden kregen tijdens de Fit@schoolchallenge konden gebruiken. Ik heb dan ook voor mijn individuele vraagstuk 2 verschillende vragenlijsten opgesteld waarbij de eerste vragenlijst ging over het effect van de Fit@schoolchallege op de kinderen. Deze vragenlijst nam ik 3 keer af bij de kinderen. De eerste keer aan het begin om zo een beginsituatie te creëren, de tweede keer nam ik de vragenlijst af aan het einde van de challenge om zo te kijken of het project effect heeft gehad. Als laatste nam ik de vragenlijst 2 maanden na Fit@schoolchallenge af om zo te kijken of er langdurige gedragsverandering is of als het maar van korte duur was.
Het tweede meetinstrument wat ik heb bedacht is een vragenlijst die ik afnam bij de docenten die de Challenge hebben gedraaid. Hierbij vroeg ik in de eerste sectie van de enquete wat hun van de kwaliteit vonden van de aangeboden lessen. In de tweede sectie vroeg ik hun wat voor onderpen hun terug wouden laten keren in het beleid van de school. Nadat ik alle informatie had ontvangen van de enquete heb ik deze verwerkt in een eindevaluatie waarbij ik 3 docenten had uitgenodigd, GGD en de buurt sportcoach van de gemeente Achtkarspelen. Hierbij zijn er plannen gemaakt voor in de toekomst en zijn er duidelijk vervolg stappen op papier gezet.
Eindevaluatie Fit@schoolchallenge
Individuele vraagstuk
Draaiboek Fit@schoolchallenge